O nouă misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de reprezentantul pentru România, Jeffrey Franks, a sosit, miercuri, la Bucureşti, pentru a doua evaluare a acordului stand-by de tip preventiv, urmând să analizeze progresele înregistrate în angajamentele asumate de autorităţile române.
Primele discuţii ar urma să aibă loc joi, la Ministerul Finanţelor Publice, potrivit unui calendar provizoriu al discuţiilor.
Misiunea se va încheia pe 1 august, iar experţii FMI, alături de cei ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, vor discuta ţintele stabilite pentru primul semestru cu reprezentanţi ai BNR, ai guvernului, ai mediului de afaceri, mediului politic şi partenerilor sociali.
Prima vizită a experţilor FMI pentru noul acord cu România a avut loc în perioada 27 aprilie-9 mai, în cadrul unei misiuni comune a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
La sfârşitul lunii trecute, directorul general interimar al FMI, John Lipsky, arăta că România are un start bun în cadrul noului acord. 'Toate obiectivele programului au fost atinse, subliniind angajamentul autorităţilor în favoarea continuării reformelor', a afirmat Lipsky.
Potrivit Memorandumului tehnic de înţelegere încheiat între cele două părţi, companiile de stat monitorizate în cadrul Acordului cu FMI vor disponibiliza aproape 7.000 de angajaţi până cel târziu la sfârşitul lunii septembrie a acestui an, pentru îmbunătăţirea performanţelor.
Autorităţile române estimează o creştere economică de 1,5% în 2011 şi de 3,75% - 4% în 2012 pe fondul exporturilor solide şi a redresării graduale a cererii interne. Inflaţia depăşeşte, însă, estimările autorităţilor. 'Inflaţia este mai ridicată decât ne-am aşteptat, din cauza creşterii preţurilor alimentelor şi energiei. Aceşti factori, plus o creştere suplimentară necesară s preţurilor administrate, vor