Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,25%, urmând linia burselor vest-europene, într-o piaţă cu lichiditate redusă şi unde investitorii nu au reacţionat vizibil la anunţarea preţului minim decis de Guvern pentru vânzarea a 9,84% din acţiunile OMV Petrom (SNP).
Mihai Iulian Căruntu, şeful Departamentului de Cercetare Pieţe de Capital al BCR, spune că piaţa locală este mai sensibilă decât în trecut în principal la cum reacţionează bursele mai mature din Europa la criza datoriilor suverane din zona euro.
"Potrivit unui scenariu de bază, este însă doar o chestiune de timp, de câteva luni, până când o revigorare a bioritmului pieţelor va activa ordine de cumpărare importante pe BVB, având în vedere că preţurile actuale ale acţiunilor şi perspectivele principalelor companii listate sunt bune. Nu cred în propagarea unei viziuni pesimiste generalizate pe pieţele de acţiuni pe termen mediu", a afirmat Căruntu.
Cel mai recent transfer cu acţiunile Fondului Proprietatea a fost realizat la 0,5125 lei, preţ cu 0,2% peste nivelul de luni.
"Scenariul unei crize de încredere precum cea din 2008 este foarte greu de crezut şi atunci ajustări suplimentare, de eventual până la 5-10%, ale cotaţiilor trebuie să fie în mod clar privite ca oportunităţi de cumpărare. Cred că volatilitatea va continua să fie la fel de ridicată, lucru valabil de altfel şi pentru lichiditate, care probabil se va menţine la nivelul de referinţă de 10 milioane euro pe şedinţă în acest an", a conchis analistul BCR.
Acţiunile OMV Petrom (SNP) au fost suspendate de la tranzacţionare înaintea deschiderii şedinţei bursiere de marţi, în aşteptarea anunţului privind preţul minim din oferta prin care statul vrea să vândă 9,84% din titluri. Tranzacţiile au fost reluate la ora 12:58.
Revenirea acţiunilor OMV Petrom la tranzacţionare a influenţat indicii bursieri în c