Conducerea Grupului Rompetrol a prezentat, ieri, planurile pentru modernizarea companiei, dar şi modul în care s-a reuşit trecerea prin greaua perioadă de criză economică.
În cadrul procesului de modernizare, Rompetrol Rafinare a început ultima fază a programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane de tone la peste 5 milioane tone de materie primă. Valoarea investiţiilor aferente acestuia se ridică, în prezent, la 234 milioane de dolari, nivelul total fiind estimat la peste 377 milioane de dolari.
„Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol şi a unicului său acţionar - KazMunayGas, de consolidare şi dezvoltare a prezenţei în regiunea Europei Centrale şi de Est, atât în România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, unde regăsim staţiile Rompetrol, cât şi în ţări precum Turcia, Serbia sau Grecia. De asemenea, acesta susţine obiectivul companiei de poziţionare între primele 25 de rafinării din Europa, în baza profitabilităţii şi a performanţelor operaţionale", a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov. Programul a fost iniţiat în 2006 sub denumirea de „Pachet Investiţii Rafinărie 2010", termenul de finalizare fiind primul trimestru din 2012, când vor fi integrate în procesul de producţie alte trei noi instalaţii (instalaţia de hidrocracare blanda, instalaţia de producere a hidrogenului şi instalaţia de recuperare sulf).
Pentru acest an, Rompetrol Rafinare şi-a propus modernizarea instalaţiei de desulfurare gaze de rafinărie, transformarea instalaţiei de desulfurare distilat de vid în instalaţie de desulfurare motorină, dar şi construcţia unei instalaţii noi de producere azot şi a unui nou sistem de facle. Compania a retehnologizat, în 2010, instalaţia de cracare catalitică şi cea de recuperare sulf. Lucrările aferente programului şi realizate până în prezen