Intenţia Spaniei de a restricţiona accesul imigranţilor români ar fi prima măsură protecţionistă pe piaţa muncii impusă după ce această ţară a deschis complet piaţa muncii pentru români în 2009. Volumul de bani pe care românii din Spania îi trimit acasă - peste 1 mld. euro anual - ar putea fi afectat sau nu în funcţie de felul în care intenţiile vor fi transpuse în norme legale.
Cu un nivel al şomajului care a atins 20% din totalul populaţiei active, Spania intenţionează să-şi protejeze piaţa muncii în faţa noilor imigranţi, dar românii care lucrează în Spania nu ar urma să fie afectaţi întucât măsura nu se va aplica retroactiv. Oficial, potrivit datelor ministerului spaniol al muncii şi imigraţiei, în Spania locuiau la finele lui 2010 aproximativ 850 de mii de români. Aceştia au trimis anul trecut acasă peste 1,2 mld. euro.
Valoarea remiterilor totale a fost între 2005 şi 2010 de 32 mld. euro, potrivit datelor furnizate de diverse instituţii. Remiterile în primele cinci luni ale lui 2011 au fost, potrivit datelor BNR, de 986 mil. euro.
Potrivit unui studiu din iunie al MoneyGram, unul dintre principalii jucători în piaţa transferului de fonduri la nivel mondial, românii din Italia trimit acasă anul trecut cei mai mulţi bani (36% din totalul remiterilor, urmaţi de cei din Spania, 34% şi Marea Britanie, 14%). Astfel românii din Italia au trim acasă în 2011 în jur de 1,3 mld. euro, dintr-un total al remiterilor de aproximativ 4 mld. euro, iar cei din Spania, 1,2 mld. euro.
Este posibil ca valoarea remiterilor - pe care România s-a bazat în ultimii ani pentru că i-a echilibrat intrările şi ieşirile de valută - să fie afectată de decizia Spaniei?
William Brânză, deputat pentru diaspora, susţine că este prea devreme pentru a face o evaluare pentru că măsura îi vizează pe potenţialii imigranţi români şi nu pe cei care sunt deja rezidenţi î