Pacienţii Spitalului Judeţean din Timişoara sunt nevoiţi să suporte temperaturi de 40 de grade în saloanele unităţii medicale. Bolnavii nu pot să vină cu aparate de ventilat aerul de acasă pentru că reţeaua electrică a spitalului e prea veche.
Temperaturile din saloanele Spitalului Judeţean din Timişoara se aproprie de 40 de grade Celsius, însă pacienţii trebuie să recurgă la metode tradiţionale pentru a se răcori. În multe dintre saloanele spitalului este la fel de cald ca în aer liber, astfel că spitalizarea multor pacienţi a ajuns un chin. Ca atare, geamurile de la saloane sunt deschise larg, iar pacienţii se răcoresc în „curent”, chiar dacă „tratamentul alternativ“ nu le este favorabil stării de sănătate.
Pacienţii sunt de vină
Alţi pacienţi ajung să îşi petreacă ziua pe holuri, unde e mult mai răcoare decât în saloane. „Ne ventilăm manual, cu ziare, ca să nu murim de cald. Ne mai ajută un pic geamurile şi uşa deschisă, că se face curent. După-amiaza e mai greu, că stăm pe partea de spital unde bate cel mai puternic soarele. Cei cu condiţie fizică mai bună se plimbă pe holuri, dar eu trebuie să mă resemnez în pat”, spune Aurel Hibaci, de 67 de ani, operat recent, internat lasecţia de chirurgie.
Mai norocoşi sunt pacienţii care stau pe partea de nord a spitalului şi sunt feriţi de soare. În unele saloane există aparate de aer condiţionat instalate, însă prea puţine. Unii dintre pacienţi au fost dispuşi să doneze unităţii medicale aparate de aer condiţionat, dar ei au fost refuzaţi pentru că instalarea aparatelor ar da peste cap reţeaua electrică a spitalului
„Prin poziţionarea spitalului, partea de sud este mai călduroasă decât cea de nord. Toată lumea se gândeşte că dacă ai pune un aparat de aer condiţionat în saloane, lucrurile ar fi mai bune. În momentul în care în salonul respectiv funcţionează ventilatorul, orice part