Raportul Comisiei Europene este unul corect, care relevă progresele făcute pentru a avea un sistem de justiţie eficient, dar care \"pune degetul\" pe problemele care afectează credibilitatea justiţiei şi a României, consideră președintele Traian Băsescu. Sursa: CODRIN PRISECARU
Şeful statului a nominalizat "instituţiile neconvingătoare" din raport, care sunt ICCJ, CSM şi Parlamentul. Traian Băsescu a precizat însă că nu este de acord întru totul cu aprecierea legată de Parlament, care a susţinut asumările de răspundere ale Guvernului pe legile privind justiţia.
"Dacă mi-aş permite un comentariu, ar fi legat de Parlament, unde a existat o majoritate care a suţinut asumările succesive de răspundere ale Guvernului pe toată legislaţia cu justiţia, dar faptul că Parlamentul a reacţionat mai puţin pozitiv la ridicarea de imunităţi sau la permisiunea de extindere a unor anchete a generat această apreciere pe care nu o suştin întru totul", a susţinut Băsescu.
Potrivit preşedintelui, oricâtă voinţă ar fi avut Guvernul, dacă nu exista o majoritate parlamentară care să-l susţină nu ar fi putut implementa această legislaţie.
Totodată, preşedintele a subliniat aprecierile pozitive la adresa Guvernului din raportul pe justiţie , susţinând că asumarea răspunderii pe cele patru Coduri sau pe Legea micii reforme reprezintă elemente care au convins CE că există o deplină determinare a Executivului să creeze cadrul instituţional necesar şi funcţionării justiţiei, dar şi luptei anticorupţie.
Pe de altă parte, șeful statului a ținut să precizeze că instituțiile statului au evoluat mult față de acum șapte ani, influența politicului nemaiconstituind un factor important în luarea deciziilor acestora. El a făcut un apel către presă să țină seama de aceste realități și să nu mai trateze instituțiile cu mentalitatea din 2004 în încercarea de a le decredibi