"Closer to Oxford" (www.closer2oxford.ro), programul de dezbateri si lectura critica, organizat de Asociatia Romana de Dezbateri, Oratorie si Retorica (ARDOR) a implinit un an. Calificat pe primul loc in cadrul Galei Societatii Civile 2011, la categoria "Educatie, Invatamant, Cercetare", programul "Closer to Oxford" reuneste confruntarile de idei care au produs peste 450 de texte argumentative pe cele trei teme de dezbatere propuse, 12 seminarii de lectura critica si argumentare, patru seminarii de debate si public speaking pentru studenti minoritari si 12 dezbateri publice in universitati. Au participat peste 750 de studenti, 60 de voluntari si arbitri independenti, alaturi de 30 de personalitati publice.
Desfasurat in centrele universitare Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara, programul a propus studentilor trei runde de dezbateri online pe subiecte controversate nu doar in Romania. Seminariile de lectura critica aplicata si dezbaterile publice in care invitati de marca au intrat in echipe de debate alaturi de studenti au completat fiecare runda.
"In Romania este multa nevoie de discurs argumentat si critic; avem nevoie atat de judecatori care sa dea verdicte clare si bine motivate, cat si de un public care sa stie sa discearna" spune Monica Mocanu, coordonatoarea proiectului si presedinte executiv in ARDOR". "Acest program a identificat o formula ingeniosa de functionare care s-a dovedit asteptata de studenti. Dam o sansa importanta tinerilor care doresc sa intre ᅡpe usa din fataᅡ in dezbaterea ideilor de interes public, in care e dreptul lor sa fie prezenti. Daca nu investim mai mult in educatia pentru gandire critica, sa nu fim surprinsi de felul in care partide populiste vor manipula in continuare votantii", a completat Monica Mocanu.
Temele dezbatute in cadrul celor trei runde ale proiectului "Closer to Oxford" sunt:
E ti