O veste bună pentru un număr restrâns de oameni de pe planetă: criza economică şi financiară din ultimii ani a fost o bună conjunctură pentru… apariţia de noi milionari şi miliardari.
Toate instituţiile specializate şi toţi experţii confirmă această tendinţă: anul 2010 a fost unul record în materie de multiplicare a numărului de milionari şi miliardari în lume, ba chiar a fost un an mai bun decât 2007, de dinaintea crizei.
Revista Le Point, care dedică un dosar acestui fenomen nu ne spune cum reuşesc unii să se îmbogăţească pe timp de criză sau poate datorită ei, dar ne furnizează nişte cifre halucinante: clubul milionarilor numără pe planetă în jur de 10.900.000 de persoane. Ceva mai restrâns este cel al miliardarilor, de 1.210 de persoane (sau familii). Jumătate dintre miliardari, din ţări emergente
Distribuţia geografică a acestor indivizi foarte bogaţi este şi ea relevantă pentru unele tendinţe, întrucât jumătate din numărul miliardarilor provine din China, Rusia, Brazilia şi India.
De notat de asemenea că aceşti miliardari din ţările să le zicem emergente sunt mai tineri decât cei din Statele Unite şi din Europa şi şi-au construit averile singuri, în timp ce în Occident, mulţi miliardari au moştenit de fapt mari averi. SUA au cei mai mulţi miliardari
Cei mai mulţi miliardari pot fi găsiţi în Statele Unite: 413. Pe locul al doilea se situează China, cu 115, apoi Rusia, cu 101, după care urmează India, cu 55 şi Germania, cu 52 de miliardari. Franţa este la acest capitol mult în urmă, cu doar 14 averi cifrate în miliarde.
În materie de milionari, tot Statele Unite se află în fruntea plutonului, urmate de Japonia şi Germania. Peste jumătate din populaţia care formează clubul milionarilor trăieşte în aceste trei ţări.
Potrivit clasamentului Forbes, cei 1.210 miliardari de pe planetă deţin 4.500 de mi