Raportul CE marcheaza intrarea reformelor din justitie intr-o etapa extrem de sofisticata, care reclama expertiza si concentrare sporita din partea membrilor CSM, a magistratilor si institutiilor juridice, cheia reusitei fiind in buzunarul CSM, iar cifrul in cel al ICCJ, declara Catalin Predoiu.
"Daca pana acum problema principala era vointa politica, azi, cand raportul constata ca Guvernul este principalul vector al reformei, este clar, asa cum rezulta din raport, faptul ca cheia reusitei reformei se afla in buzunuarul CSM, iar cifrul in buzunarul ICCJ. Raportul spune explicit ca succesul reformelor va depinde de vointa de reforma a CSM. Prin urmare, sistemul judiciar nu se mai poate ascunde in spatele lipsei de vointa politica. Aceasta exista si a fost probata si recunoscuta. Este acum nevoie de vointa CSM si de expertiza la acest nivel", a sustinut, miercuri, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, citat de Mediafax.
Potrivit acestuia, eforturile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) trebuie consolidate cu expertiza din sistemul judiciar, cu ajutorul sefilor de instante si parchete, care, impreuna cu Ministerul Public si Ministerul Justitiei trebuie sa formeze un ansamblu institutional al cooperarii.
Judecatorii trebuie sa judece dupa probe, nu in functie de cariera politica prezenta sau viitoare a inculpatilor", a mai spus Catalin Predoiu.
Potrivit ministrului, raportul CE si MCV, in general, nu pot suplini vointa sistemului judiciar de a se schimba.
Acesta a conchis ca raportul confirma pe un plan mai general progresele in combaterea coruptiei. "Sa nu cadem in eroarea de a considera Ministerul Public, DNA, DIICOT sau ANI singurele responsabile cu eradicarea coruptiei si a crimei organizate. MCV si 2.000 de procurori nu pot eradica coruptia in Romania", a fost mesajul ministrului Predoiu.
Comisia Eu