Părintele Arsenie Papacioc, considerat unul dintre cei mai mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe Române, teolog din "generaţia de aur", a fost înmormântat astăzi la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Techirghiol, unde a slujit timp de 35 de ani.
Sicriul părintelui a fost depus joi dimineaţă pe o scenă special amenajată în curtea Mănăstirii "Sfânta Maria", iar sfânta liturghie a fost oficiată de Mitropoliţii Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Casian şi Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie. La ora 13:00, a fost oficiată slujba de înmormântare la care au participat mii de credincioşi, dar şi turişti.
Părintele arhimandrit Arsenie Papacioc a murit marţi, 19 iulie, la vârsta de 97 de ani în drum spre spital. Duhovnicul suferea de afecţiuni cardiace şi renale pentru care a fost internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa în decursul ultimului an, conform MEDIAFAX.
Părintele Arsenie Papacioc s-a născut în 1914, părinţii lui s-au numit Vasile şi Stanca. Tatăl lui, care a fost ajutor sanitar, a contribuit cu bani pentru a construi biserica din satul Misleanu, unde locuiau. Părintele spunea că numele de "Papacioc" vine de la tatăl bunicului său care a fost preot în Macedonia, în nordul Greciei, "era aromân şi i s-a spus "Papa cu cioc", dar la origine ne chema Albu". Bunicul lui a venit cu oi şi s-a instalat în Ialomioţa într-o vreme când nu erau multe sate acolo.
Părintele Papacioc s-a călugărit de tânăr la Mănăstirea Sihăstria. Pe vremea când era egumen la Mănăstirea Slatina a fost arestat şi după ce a stat în închisoarea ani de zile, în 1976 a ajuns la Mănăstirea Sfânta Maria de la Techirghiol unde a slujit până la moartea sa.
Părintele Papacioc despre suferinţă: "Nu trebuie să cerem ca nişte milogi continuu fără să dăm ceva... Tot ce întâmpinăm, tot ce ni se întâmp