Naveta Atlantis s-a întors joi din ultimul zbor care pune practic capăt programului spaţial american cu navete ce a durat mai bine de 30 de ani, a informat NASA.
Atlantis a aterizat pentru ultima oară, joi, la ora 09.56 GMT, la Centrul spaţial Kennedy din Florida.
Având patru astronauţi la bord, naveta Atlantis a fost lansată în 8 iulie spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de la Centrul spaţial Kennedy, din apropiere de Cape Canaveral din Florida, în faţa a sute de mii de admiratori, veniţi să asiste la eveniment.
Misiunea Atlantis, a 135-a a unei navete americane de la prima lansare, din aprilie 1981, a pus capăt unui program de trei decenii, cel mai lung din istoria NASA.
Naveta Atlantis şi alte două navete - Endeavour şi Discovery - vor deveni piese de muzeu.
Programul spaţial al NASA a fost ordonat de preşedintele Richard Nixon în 1972, la trei ani dupa ce omul a ajuns pe Lună prin programul Apollo. Prima navetă a SUA, Columbia, a fost lansată în aprilie 1981.
În cele 134 de misiuni efectuate, cele cinci navete spaţiale ale Americii au transportat 355 de astronauţi. Două dintre ele - Challenger în 1986 şi Columbia în 2003 - au explodat în zbor, făcând în total 14 morţi.
De astăzi, SUA va depinde exclusiv de capsulele ruseşti Soyuz pentru a transporta astronauţii pe ISS, înainte de dezvoltarea unor vehicule de transport de către sectorul privat american, nu mai devreme de 2015.
Administraţia preşedintelui Barack Obama încurajează în acest scop sectorul comercial, iar companii precum Boeing şi SpaceX şi-au anunţat deja implicarea.
Reprezintă oare ultima misiune a navetei Atlantis începutul sfârşitului erei spaţiale? Care a fost misiunea spaţială care te-a impresionat cel mai mult? Spune şi tu!