Fregata Regele Ferdinand a acostat în această dimineaţă în dana militară a Portului Constanţa. Nava, aflată sub pavilion NATO, a avut drept misiune patrularea activă şi monitorizarea în zonele de risc din Marea Mediteraneană în scopul impunerii embargoului împotriva Libiei.
Echipajul navei a fost întâmpinat de Ministrul Apărării Naţionale, Daniel Oprea, şi de şeful Statului Major al Forţelor Navale Române, Aurel Popa, alături de reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale, ai Ministerului Apărării Naţionale, cadre militare în rezervă şi în retragere şi veterani de război. Cei 205 membri ai echipajului au fost aşteptaţi cu nerăbdare de familie şi au fost îmbrăţişaţi cu multă căldură. Ei s-au întors după o misiune de trei luni şi spun că au fost momente grele, dar s-au descurcat fără probleme.
Misiunea a fost prima după cel de-al Doilea Război Mondial când Forţele Navale Române au fost angrenate într-o misiune reală de luptă. De la intrarea în serviciul Forţelor Navale Române, fregata de tip 22 Regele Ferdinand a executat o serie de misiuni, cele mai importante fiind: Active Endeavour în Marea Mediterană; Certex / Bulgaria; stagiu SNMG-2 2007 / Marea Mediterană; Noble Midas / Croaţia şi Italia. La această din urmă misiune, executată în 2008, fregata Regele Ferdinand a fost certificată internaţional pentru a participa alături de navele NATO la toate tipurile de misiuni internaţionale. Fregata Regele Ferdinand are un tonaj de 4.900 tdw şi o lungime de 148,2 metri şi poate atinge viteza maximă de 30 de noduri. Are opt punţi şi un echipaj format din 205 membri: 18 ofiţeri, 77 de maiştri militari, 110 militari angajaţi pe bază de contract.
Este dotată cu un tun super-rapid Oto Melera, instalaţii de lansare a torpilelor, sistem de comandă asistat de calculator, instalaţii de bruiaj pasiv, sisteme de lupte electronică, nouă sisteme radar, sist