În luna martie 2011, numărul conturilor goale la pensiile private a fost de 42%. Asta înseamnă că din doi salariaţi unul nu şi-a primit banii pentru pensia privată obligatorie. Deci, peste 20-30 de ani, actualul salariat, viitor pensionar, va sta tot în pensia de stat. Care pensie va fi din ce în ce mai mică, susţine într-un interviu acordat site-ului cotidianul.ro Mihai Coca Cozma, directorul Alico Fond de Pensii, fost AIG Fond de Pensii.
Domnule director Mihai Coca Cozma, premierul Emil Boc a declarat acum o lună că pilonul I de pensii, cel al pensiilor de stat, ar trebui ca în viitor să dispară. Poate fi pilonul II de pensii, cel al pensiilor private obligatorii, o variantă viabilă de viitor?
Personal cred că, din punct de vedere social şi politic, pilonul I de pensii nu poate dispărea. În plus, pilonul II de pensii este construit în prezent ca o completare la pilonul I de pensii şi nu ca un înlocuitor al primului pilon. Cert este că în viitor pensia de stat nu va mai creşte foarte mult. Şi asta ca urmare a faptului că numărul pensionarilor va creşte, iar cel al angajaţilor va scădea. Deci românii nu trebuie să aibă speranţe foarte mari de la pensia de stat.
Poate pensia de la pilonul II de pensii să mai aducă ceva la pensia de stat, dat fiind faptul că contribuţia la acest pilon nu este una foarte mare?
În acest moment, contribuţia la pilonul II de pensii este de 3% din salariul brut faţă de 3,5%, cum era prognoza iniţială. Este necesar ca această contribuţie să crească cât mai repede la 6% şi, de ce nu, la 8% pentru ca viitorul salariat să simtă la buzunar pensia de la pilonul II. De asemenea, este obligatoriul ca această contribuţie să fie plătită lună de lună. Deoarece sunt foarte multe conturi goale sau conturi la care plata se face la două sau trei luni. Or, important este ca această contribuţie la pilonul II de pensii să fie virată