Învăţământul privat a primit cea mai puternică lovitură din istorie. Rectorii reduc cheltuieli, concediază profesori, ori aşteaptă o salvare miraculoasă din Iordania. Sursa: SHUTTERSTOCK
După ce ani de zile au înmatriculat studenţi pe bandă rulantă, universităţile private au dat de un mare hop, anul acesta. Luaţi prin surprindere de fenomen, rectorii sunt în expectativă, sperând ca a doua sesiune de Bac să-i aducă măcar pe linia de plutire.
Greu de crezut însă că lucrurile se schimbă radical în toamnă, mai ales în condiţiile în care din partea Ministerului Educaţiei vin aceleaşi semnale ca la prima sesiune: frauda va fi pedepsită, sălile de examinare vor fi supra vegheate video, corectarea lucrărilor se va face fără clemenţă. Anul trecut, au promovat în a doua sesiune 30% dintre candidaţi.
Cine mai merge la privat?
Dacă în anii trecuţi teama de concurenţă îi făcea pe mulţi candidaţi să se ferească de facultăţile de stat şi să se înscrie la cele private unde este admis orice posesor de diplomă de Bac, anul acesta nu se mai teme nimeni de concurenţă. Şansele de a fi admişi la stat, măcar pe locurile cu plată, sunt mai mari ca niciodată.
Numărul locurilor la buget este, pentru anul universitar 2011-2012, de 62.850, iar locuri cu taxă la stat sunt 60.000. În condiţiile în care au trecut Bac-ul în jur de 100.000 de tineri, ce concurenţi mai rămân pentru facultăţile private? În cadrul acestora, 30.000 de locuri aşteaptă să fie ocupate.
În urmă cu o săptămână, Vasile Burlui, rectorul universităţii Apollonia din Iaşi, a căştigat o celebritate pe care, spune el, nu şi-o dorea sub nicio formă. A fost încolţit din toate părţile după ce a declarat că la universitatea pe care o conduce se pot înscrie şi cei fără Bac. După două zile, a renunţat la intenţie, care era, de altfel, în afara legii.
Rector