Veniturile bugetare colectate de ANAF în primele şase luni s-au ridicat la 74,2 miliarde de lei, cu 13,05% mai mari faţă de nivelul raportat în perioada similară a anului trecut, iar rezultate mai slabe au fost înregistrate la încasările din impozitul pe venit, potrivit datelor instituţiei. Potrivit Fiscului, programul de încasări comunicat de Ministerul Finanţelor Publice a fost îndeplinit în proporţie de 99,19%.
"Cred că prognoza de venituri bugetare ar putea să se realizeze în acest an în ciuda faptului că din partea a doua a anului nu va mai exista acel efect de bază al majorării TVA. Ca o contrabalanţă putem spera la o activitate economică mai bună decât în trimestrul trei şi patru al anului trecut, astfel încât să avem o creştere a PIB mai mare decât 1,5% cât este prognozată în acest moment. Aşa cum arată datele de până acum este realizabilă şi ţinta de deficit bugetar de 4,4%", este de părere Lucian Anghel, economistul-şef al BCR.
Încasările din venituri au dezamăgit, fiind singura componentă care a scăzut
În structura veniturilor bugetului de stat, la impozitul pe profit s-a înregistrat o creştere a încasărilor cu 76,17 milioane lei (1,46%) faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010, prevederile bugetare fiind realizate în proporţie de 98,13%.
Din impozitul pe venit, încasările au fost realizate în proporţie de 95,5%, iar faţă de anul precedent nivelul acestora a fost cu 0,7% mai mic, respectiv 62,7 milioane de lei.
Veniturile din TVA s-au ridicat la 21,6 miliarde de lei, cu 31,47% peste încasările din perioada anterioară. Restituirile din taxa pe valoarea adăugată au fost cu 36,28% mai mari decât cele operate în anul 2010, respectiv 6,6 miliarde de lei faţă de 4,84 miliarde de lei.
În domeniul accizelor, încasările la bugetul de stat au fost cu 4,74% peste prevederile bugetare (8,53 miliarde lei) şi cu 26,26%