Valoarea producţiei vegetale a crescut cu 6,6% în anul 2010, în timp ce producţia animală şi cea de servicii agricole au scăzut cu 6,8%, respectiv cu 26,5%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Anul trecut, producţia întregii ramuri agricole a crescut cu 1%, până la 64,4 mld. lei (15,3 mld. euro). În termeni valorici, producţia vegetală a fost de aproape 43,5 mld. lei (10,3 mld. euro), producţia animală a atins valoarea de 20,4 mld. lei (4,85 mld. euro), iar serviciile agricole au însumat 557,2 mil. lei (132,6 mil. euro). În 2010 nu s-au produs modificări esenţiale în structura producţiei. Predominantă se menţine producţia vegetală (67,5%), urmată de producţia animală (31,6%) şi producţia de servicii (0,9%). Structura valorică a producţiei vegetale, pe principalele grupe de culturi, este însă uşor diferită în ultimii doi ani. În anul 2010, comparativ cu anul 2009, ponderea culturilor de plante uleioase şi de legume şi pepeni a crescut cu 2,2%, respectiv cu 0,8%, în timp ce ponderea culturilor de cartofi a scăzut cu 3,4%, iar a fructelor şi strugurilor cu 1,2%. Şi în structura valorică a producţiei animale s-au înregistrat mici diferenţe. La porcine şi la produsele obţinute din prelucrarea laptelui ponderea a crescut cu 2,2%, respectiv cu 1,4%, iar la bovine ponderea s-a diminuat cu 4,7%.
Valoarea producţiei vegetale a crescut cu 6,6% în anul 2010, în timp ce producţia animală şi cea de servicii agricole au scăzut cu 6,8%, respectiv cu 26,5%, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică. Anul trecut, producţia întregii ramuri agricole a crescut cu 1%, până la 64,4 mld. lei (15,3 mld. euro). În termeni valorici, producţia vegetală a fost de aproape 43,5 mld. lei (10,3 mld. euro), producţia animală a atins valoarea de 20,4 mld. lei (4,85 mld. euro), iar serviciile agricole au însumat 557,2 mil. lei (132,