Aflaţi sub presiunea investitorilor, şefii de state şi de guverne din zona euro se întâlnesc astăzi de urgenţă la Bruxelles pentru a încerca să ajungă la un numitor comun în privinţa modului în care Grecia poate fi scoasă din criza datoriilor. Pe masa negocierilor se află soluţii precum taxarea băncilor din zona euro pentru a finanţa o parte din cel de-al doilea ajutor financiar acordat elenilor.
Summitul vine într-un moment în care politicienii sunt penalizaţi pentru lipsa de fermitate cu care acţionează în încercarea de a opri extinderea crizei către ţări precum Italia şi Spania, care au economii de peste 1.000 de miliarde de euro considerate prea mari pentru a putea fi salvate.
Cancelarul german Angela Merkel, a cărei ţară are cel mai mult de plată în orice bailout din zona euro, a avertizat însă că summitul nu va aduce o soluţie "spectaculosă" care rezolvă totul, semn al dificultăţilor cu care oficialii europeni se confruntă în negocierile pentru găsirea unei soluţii pentru Grecia, scrie Financial Times.
Summitul se concentrează pe stabilirea "unui proces controlat cu etape succesive prin care să se ajungă la cauza problemelor, adică reducerea datoriilor greceşti şi îmbunătăţirea competitivităţii statului elen", a spus Merkel.
Taxarea băncilor, aproape de realitate
Mai mulţi oficiali implicaţi în negocieri au declarat că taxarea băncilor din zona euro va fi probabil unul dintre elementele-cheie ale unui nou program de salvare a Greciei în valoare de 115 miliarde de euro. S-a ajuns la această soluţie pentru că negocierile dintre oficialii europeni şi creditorii privaţi ai Greciei nu au ajuns la un numitor comun în ceea ce priveşte implicarea celor din urmă în noul bailout.
Prin taxarea instituţiilor de credit s-ar putea obţine 30 de miliarde de euro în decursul a trei ani, menţionează Financial Times. Această s