Naveta Atlantis si echipajul de patru astronauti au revenit pe Pamant joi, la 05:56 ora locala, pentru ultima data, dupa o misiune finala la Statia Spatiala Internationala care a durat 13 zile, informeaza BBC. Impreuna cu navetele Discovery si Endeavour, Atlantis urmeaza sa se retraga din activitate si sa ajunga intr-un muzeu.
Vezi mai jos imagini VIDEO cu intoarcerea navetei.
Naveta si-a aprins motoarele la 11:49, ora Romaniei si a aterizat la 12:56 (05:56 ora locala) la Centrul Spatial Kennedy din Florida.
Odata cu aterizarea navetei Atlantis, NASA pune punct programului de 30 de ani cu navete spatiale.
Naveta Atlantis a fost lansata, pe 8 iulie, de la Centrul spatial Kennedy din Florida, in cea de-a 135-a misiune a NASA in cadrul programului spatial american realizat cu ajutorul rachetelor, care a inceput in urma cu 30 de ani.
Echipajul de pe Atlantis Foto: Reuters/NASA Echipajul navetei este format din specialistul Rex Waldheim, specialistul Sandra Magnus, pilotul Doug Hurley si comandantul Chris Ferguson. Echipajul navetei este format din specialistul Rex Waldheim, specialistul Sandra Magnus, pilotul Doug Hurley si comandantul Chris Ferguson. Acestia au livrat provizii necesare pentru an de zile.
Navetele americane - Discovery, Endeavour, Atlantis si prototipul Enterprise - urmeaza sa ajunga in muzee din Statele Unite, dupa sfarsitul actualei misiuni, la 21 iulie. In cele 134 de misiuni desfasurate pana in prezent, cele cinci navete au dus in spatiu 355 de astronauti.
Dupa incheierea programului spatial al NASA, singura metoda de a mai ajunge la SSI va fi utilizarea navetelor spatiale rusesti Soyuz. Agentia spatiala rusa va factura NASA cu peste 50 de milioane de dolari. Navetele Soyuz nu dispun decat de trei locuri.
Prin incheierea asa-numitului "shu