Zona euro vrea să extindă, de la 7 ani la 'cel puţin' 15 ani, maturitatea pentru împrumuturile acordate ţărilor în dificultate (precum Grecia, Irlanda şi Portugalia) şi în acelaşi timp să reducă dobânda, de la 4,5% la 3,5%, pentru aceleaşi împrumuturi, potrivit unui proiect al declaraţiei finale ce ar urma să fie adoptată la summitul liderilor din zona euro reuniţi joi la Bruxelles, a declarat pentru AFP un diplomat european.
În cazul prelungirii maturităţii, durata împrumuturilor este de 'minim 15 ani şi poate merge până la 30 de ani', a declarat un alt diplomat.
Ambele măsuri nu constituie o surpriză, având în vedere că au fost decise, în principiu, la data de 11 iulie de miniştrii de Finanţe din zona euro, însă mai rămân de pus la punct detaliile.
Grecia şi Irlanda cer de mai mult timp o relaxare a condiţiilor împrumuturilor acordate de Fondul de sprijin al zonei euro considerate mult prea stricte pentru a putea veni în sprijinul finanţelor publice.
În primăvara anului 2010, Grecia a beneficiat de un plan de salvare în valoare de 110 miliarde de euro pe trei ani. Însă acest program nu s-a dovedit suficient astfel că liderii zonei euro discută în prezent un al doilea program de sprijin pentru Grecia. Acest nou program va conţine pe lângă relaxarea condiţiilor, noi împrumuturi în valoare de 71 miliarde de euro din partea zonei euro şi Fondului Monetar Internaţional, dar şi o contribuţie din partea creditorilor privaţi.
Potrivit proiectului de acord sunt avute în vedere trei opţiuni pentru contribuţia sectorului privat: o cumpărare a creanţelor lor, un schimb al obligaţiunilor lor cu obligaţiuni pe termen mai lung, de până la 30 de ani, sau o rostogolire a acestor obligaţiuni.
Liderii din zona euro s-au întrunit joi în cadrul unui summit extraordinar, crucial pentru viitorul Greciei şi al m