Băieţii familiei Vasile au pornit în „turneu“ prin judeţul Suceava pentru a-şi ajuta părinţii şi fraţii. Au între 11 şi 17 ani şi ani buni de experienţă. Autorităţile de la Protecţia Copilului susţin că părinţii ar putea fi sancţionaţi pentru că îi exploatează.
Singura îndeletnicire, dar şi singura sursă de venit a unei familii cu cinci copii din satul Mironu este cântatul pe stradă. Aranjaţi şi îmbrăcaţi în costume tradiţionale, cântă în pieţe şi pe unde mai apucă pentru a-şi strânge bani de mâncare şi transport.
Încântă auzul trecătorilor pe care-i conving să lase câte o bancnotă. Din câştig îşi cumpără apoi mâncare pentru ei, pentru surorile lor, dar şi pentru mama bolnavă care îi aşteaptă acasă.
Pe cei mai talentaţi membri ai familiei Vasile i-am întâlnit pe o alee din Piaţa Mică din Suceava, unde au ajuns după ce au fost daţi afară de poliţiştii locali din Bazar. Cântau muzică populară şi aşteptau cu nerăbdare încă un trecător care să se aplece şi să lase un bănuţ. În formaţie erau cinci băieţi, iar fiecare cânta la câte un instrument.
Mezinul trupei, premiant la şcoală
Trei dintre ei sunt fraţi, cu vârsta cuprinsă între 11 şi 14 ani, iar ceilalţi doi sunt verişori mai mari. „Venim de la Mironu, comuna Valea Moldovei, la Suceava pentru că doar aşa mai putem trăi. Aici ne lasă să cântăm şi băieţii pot câştiga şi ei câte ceva“, ne-a spus tatăl tinerilor, Marin Vasile. Fac asta de câţiva ani şi câştigă destul de bine. „Am învăţat să cânt de la un unchi şi fac asta de la opt ani. Acum am 14“, ne-a spus Ilie, care mânuia cu destul de multă pricepere saxofonul, cam mare pentru statura lui. Ionuţ, mândru de ia pe care o poartă, a învăţat tainele trompetei de la bunicul său, iar Adi, de 15 ani, poate spune că a luat lecţii de canto în particular, pentru că tatăl este cel care l-a învăţat să cânte la trompetă. Acordeonul formaţiei este în mân