Într-o ţară cu şomajul cel mai ridicat din UE (21%), situaţia imigranţilor români este şi mai gravă: 38% dintre compatrioţii noştri rezidenţi în Spania nu au un loc de muncă. "Să-i absorbim mai întâi pe aceştia, înainte să mai vină şi alţii", au motivat spaniolii.
Secretarul de Stat pentru Imigraţie şi Emigraţie, Anna Terron, a declarat ieri că românii care "sunt deja pe piaţa muncii spaniole" nu vor avea nevoie de permis de muncă după ce se va reactiva moratoriul, măsură care, conform previziunilor, va fi adoptată vineri în Consiliul de Miniştri, scrie agenţia Europa Press.
"Ne gândim la protejarea românilor care sunt deja aici"
Terron a explicat că "decizia nu se bazează pe colectivul românilor, ci pe situaţia naţională a pieţei muncii" şi în cea a acestor imigranţi. "38% din românii din Spania sunt şomeri în prezent şi ni se pare rezonabil să absorbim mai întâi pe cei care se află deja aici", a precizat Terron.
De aceea, începând de vineri, românii care se vor deplasa în Spania pentru a munci sau cei care sunt deja aici şi vor să se încorporeze pe piaţa muncii vor trebui să prezinte un contract de muncă ferm pentru a putea obţine o autorizaţie de muncă.
Guvernul speră ca acest anunţ să aibă "un impact pedagocic" şi să se ştie că pe piaţa muncii din Spania, în prezent, nu există "loc" pentru noi muncitori. Terron este încrezătoare că măsura se va traduce într-o reducere a sosirilor cetăţenilor din România, pe termen mediu.
Spania face uz de o clauză inclusă în "contractul" din 2008, când a ridicat moratoriul
Terron a reamintit că această decizie se adoptă executând o clauză de rezervă inclusă în acordul din anul 2008, când Spania a ridicat restricţiile la muncă pentru români, cu scopul de a-i lăsa să circule şi să muncească liber în Spania. Respectiva clauză spune că în caz de dificultăţi pe piaţa muncii, Guvernul poate reac