Cel puţin o parte dintre locuitorii din Ocna Mureş, oraşul dispărut de pe harta turistică şi economică a ţării din cauza craterului care ameninţă să îl înghită, au şansa să se reintegreze pe piaţa muncii. Este vorba despre un proiect desfăşurat de Partida Romilor intitulat „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunitătile de romi” care urmăreşte crearea unor noi locuri de muncă pentru 653 de romi existenţi oficial în evidenţele Primăriei Ocna Mureş. O primă idee în acest sens este deschiderea unor ciupercării, sere şi ferme zootehnice.
“Ne gândim la integrarea lor în a produce, a lucra şi a avea satisfacţia muncii pe care ei o fac şi a câştigului care le revine. Una dintre ideile de afaceri gândite pentru Ocna Mureş presupune deschiderea unei ciupercării, dar lucrurile nu se opresc aici. Oficial, în Ocna Mures locuiesc 653 de romi. În realitate, numărul lor este undeva peste 1500. Mulţi dintre ei au lucrat, în trecut, la fabrica de globuri ornamentale, şi e doar o amintire acum”, se arată în comunicatul trimis de iniţiatorii proiectului.
Iniţiativa Partidei Romilor este primită cu încântare de localnici: „Am lucrat ca suflător, am mai fost şi la ambalat şi la cartonaj, unde ne-a trimis şi a fost nevoie. Suntem un oraş pierdut, avem copii fiecare şi fiecare doreşte să lucreze undeva”.
Potrivit iniţiatorilor, deocamdată, totul este pe hârtie, dar se poate concretiza prin proiectul „Antreprenoriatul social, o şansă pentru comunitătile de romi”, derulat de Partida Romilor Pro-Europa, în cele 8 euroregiuni ale ţării. “Ferme zootehnice, sere sau ciupercării, acestea sunt numai câteva dintre şansele pe care le au romii din centrul ţării să-şi găsească un loc de muncă în viitor”, precizează iniţiatorii proiectului.
Proiectul este finanţat cu sprijinul Comisiei Europene, iar coordonatorul regional, Cornel Gherghel a explicat că în prezent au