Petrom a luat astăzi decizia de a intra într-o nouă fază a explorării blocului Neptun în România, în urma hotărârii Guvernului de a modifica contractul de concesiune în vederea extinderii perioadei de explorare a bloculu, potrivit unui comunicat de presă.
Programul de lucrări care va fi executat în parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd include forarea primei sonde de explorare de apă adâncă din apele româneşti ale Mării Negre la finalul acestui an - începutul lui 2012.
Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au încheiat un contract de
concesionare (Farm Out Agreement) în 2008 prin care ExxonMobil a achiziţionat o participaţie de 50% în blocul Neptun. De la acel moment, cele două companii au lucrat îndeaproape pentru achiziţia seismică 3D şi pentru evaluarea potenţialului blocului Neptun. Parteneriatul dintre cele două companii pentru proiectul Neptun are la bază experienţa de lider în explorarea la mare adâncime a ExxonMobil şi expertiza tehnică şi regională a Petrom.
În anul 2010 cifra de afaceri a Grupului Petrom a fost de 4.421 milioane Euro, EBIT (Venituri Înainte de Dobânzi şi Taxe) a fost de 709 milioane Euro. OMV, una din cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile Petrom. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.
F. A. Petrom a luat astăzi decizia de a intra într-o nouă fază a explorării blocului Neptun în România, în urma hotărârii Guvernului de a modifica contractul de concesiune în vederea extinderii perioadei de explorare a bloculu, potrivit unui comunicat de presă.
Programul de lucrări care va fi executat în parteneriat cu ExxonMobil Exploration and Production Rom