Laura Ştefan, coordonatoarea programelor anticorupţie din cadrul Societăţii Academice din România (SAR), a comentat, în emisiunea "Dezbaterile RL", împreună cu Sabina Fati şi Cristian Câmpeanu, raportul de monitorizare pe Justiţie al Comisiei Europene.
Urmăriţi aici emisiunea Dezbaterile RL cu Sabina Fati şi Cristian Câmpeanu: Raportul de ţară, sub lupa Dezbaterilor RL.
România Liberă: Raportul Comisiei Europene conţine o serie de critici la adresa justiţiei autohtone, dar mulţi oficiali consideră că este un document pozitiv. Care credeţi că e reproşul cel mai apăsat?
Laura Ştefan: Cred că unul din aspectele cele mai importante din raportul de anul acesta vizează voinţa politică şi cred că ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă în România, cu posibila implicare a domnului Borbely într-un dosar penal, nu face decât să vină să dea consistenţă acestor critici exprimate de raport. Comsia Europeană spune că aşa nu se poate face reformă sau luptă împotriva corupţiei fără voinţă politică şi că până în acest moment clasa politică românească nu a arătat că şi-ar dori să susţină o astfel de politică publică. De ce?
Pentru că au fost dosare blocate în Parlament - Ridzi, Păsat - şi că atunci când cineva important este investigat, cum era, la momentul raportului, cazul domnului Nicolescu de la Argeş, politicienii se aşază frumos în spatele persoanei investigate şi niciodată în spatele agenţiei publice care face investigaţia. Pentru mine aceasta este prima şi cea mai importantă critică, iar cea de-a doua se leagă de prescripţia dosarelor penale care se află în instanţă, pentru că se face distincţia între dosarele care privesc oameni politici importanţi şi care durează la nesfârşit în instanţă, ca şi cum ar fi nu ştiu ce lucruri foarte complicate, şi cazurile care privesc oameni obişnuiţi şi care sunt rezolvate într-un termen rezonabil. Dar, de îndată ce