Zeci de țigani căldărari, care poartă toți numele Stănescu, cu peste 100 de puradei după ei, au poposit lângă Bacău. Oamenii și-au așezat „tabăra" în pădurea dintre comunele Buhoci și Ungureni și trăiesc din comerțul cu cazane sau cu fier vechi.
Pe toți îi cheamă Stănescu și doar unii sunt rude. Au venit cu mic cu mare din Dărmănești și și-au întins corturile pe aproape un hectar din pădurea care leagă comunele Buhoci de Ungureni, la 10 km distanță de Bacău.
Dacă îi întreabi câți sunt în total, nu știu să răspundă cu precizie. „Suntem o șatră cu 30 de căruțe!", este singura replică pe care o primești. Numărul de căruțe cu coviltir este „unitatea de măsură" în comunitatea lor. Se strigă între ei fie cu „barosane", „baștane" sau „bulibașo". Vorbesc tare un amestec de limbi română cu romani.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru mai multe poze cu şatra de ţigani de la Răchiţea
Am luat în serios apleativul „bulibașo", însă pentru că erau prea mulți care răspundeau la acest nume, am întrebat care este bulibașa cel adevărat. Răspunsul a venit rapid „ei, așa mai glumim noi între noi! Cum v-ați striga voi, românii, «domnule!» sau «doamnă!». Nimeni nu e rege aici!", ne-a răspuns Ion Stănescu, un bărbat de 34 de ani desculț și îmbrăcat într-o cămașă roșie care stătea întins pe o pătură la umbră. Puradeii ne înconjoară rapid și cu toții stau cu ochii pe aparatele noastre foto.
Ne întreabă dacă „sunt de alea cu card" și pozele „se descarcă pe Internet". Par prietenoși, însă nu ezită să ne întrebe frecvent dacă avem sau nu bani la noi. Cea mai timidă este Evelina. Are nouă ani, este logodită, și peste trei ani va fi mireasă. „I-am găsit un băiat dintr-o familie cu bani. Îi e rușine și nu vrea să vorbească despre asta. O să-i fac nuntă mare cu carne de porc și salam mult!", afirmă tatăl ei, Ion Stănescu, bărbatul de la umbră.
„Sun