Dintre declaratiile de miercuri ale presedintelui Traian Basescu, nimic nu a starnit o furtuna mai mare in maruntaiele puterii, acolo unde se invart banii cei multi, precum atacul dur la furnizorii de medicamente. Stransi cu usa de cerintele FMI-ului dar si de obligatia rectificarii bugetare fara de care piata farmaceutica va sucomba, statul roman a ales calea atacului. Dar puterea in piata se afla in zona producatorilor internationali de medicamente, cei de care depinde accesul pacientilor la tratamente si care crediteaza statul roman. Aflati ce cred acestia despre declaratiile virulente ale presedintelui Traian Basescu si care este solutia lor la blocajul sistemului. Un interviu HotNews.ro cu Dan Zaharescu, directorul executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM):
HotNews.ro: Din informatiile si datele pe care le detine ARPIM, care este suma actualizata arieratelor din sanatate?
Dan Zaharescu: Estimam ca ar fi undeva in jurul a 500 milioane de euro din care 130 milioane de euro sunt datorii de anul trecut care nu sunt recunoscute de autoritati, de Casa de Asigurari de Sanatate si implicit de Ministerul Sanatatii.
HotNews.ro: Iar cele care sunt inca in termenul de plata?
Dan Zaharescu: In total, industria crediteaza piata cu aproximativ 1,3 miliarde de euro.
HotNews.ro: Farmacistii spun ca existe retete care nu sunt primite la plata de catre CNAS. De ce?
Dan Zaharescu: Conform legii bugetului, Casele de Asigurari de Sanatate nu pot sa primeasca facturi peste nivelul bugetului care le-a fost alocat. Facturile ascunse despre care vorbim au aceasta cauza. Anul trecut, Casele Judetene de Asigurari de Sanatate nu au mai primit de la un moment dat facturi pentru Programele Nationale de sanatate.
HotNews.ro: Asta inseamna ca cineva a prescris prea mult?
Dan Zaharescu: