Moneda chineză – yuanul – şi băncile chineze sunt binevenite în România, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale din România, într-un interviu publicat miercuri de agenţia oficială de presă chineză Xinhua. „Am vorbit de la începutul anilor ’90 despre deschiderea unor filiale de către băncile chineze în România. Mă aştept ca acest lucru să se întâmple în viitor”, a spus Isărescu.
Autorităţile monetare din China au decis să depună valută în conturile Băncii Naţionale din România la începutul anilor ’90, atunci când valuta străină era în cantităţi mici în România, şi-a amintit Isărescu, adăugând că evenimentul a dovedit prietenia îndelungată dintre băncile celor două ţări, dar şi prietenia dintre cele două state. „Acesta a fost un ajutor concret şi un gest prietenos. Un prieten la nevoie este un prieten adevărat. Nu am uitat acest gest.”
Agenţia chineză a notat că România se străduieşte să adopte moneda unică europeană, euro, până în anul 2015. Guvernatorul a spus că are încredere în euro, încredere exprimată şi de premierul chinez, Wen Jiabao, în timpul turneului european din luna iunie a.c., turneu care a ajutat la întărirea monedei europene. „China, ca jucător important şi putere economică a lumii, a devenit şi o putere financiară, cu o acumulare crescândă a rezervelor valutare. Prin urmare, un mesaj de încredere în euro venit de la o putere financiară contribuie în mod evident la întărirea monedei”, a spus Isărescu. Acesta şi-a exprimat convingerea că Uniunea Europeană va depăşi actuala criză a datoriilor suverane. „Viitoarea criză poate fi evitată dacă moneda Chinei va juca un rol mai puternic la nivel internaţional. China este o putere economică care poate balansa excedentul valutar. Yuanul va juca un rol tot mai important în sistemul monetar mondial”, a spus guvernatorul BNR.
• Corespondenţă din Beijing
Moneda ch