Studentul Adrian Ursu, sub coordonarea conf. dr. ing. Dan Dobre, a realizat o teză de licenţă mai puţin obişnuită: o mână bionică. Practic, aceasta imită gesturile pe care o persoană le face cu mâna după ce îşi pune o mănuşă specială.
Ora 16.00 Studentul Adrian Ursu i-a impresionat pe membrii comisiei de licenţă. Aceştia i-au oferit notă maximă pentru „mâna bionică“.
Ora 12.50 Licenţă inedită la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei! Studentul Adrian Ursu a realizat un proiect intitulat „mână bionică".
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a vedea poze cu mâna bionică
Practic, un braţ robotic imită gesturile pe care o persoană le face cu mâna dacă are ataşată o mănuşă virtuală. Dispozitivul creat de student poate fi folosit în domeniul medical, în industrie. „Ideea mi-a venit la jumătatea semestrului în timp ce vorbeam cu domnul profesor Dan Dobre şi am adaptat-o la ceea ce avea dumnealui în laborator. Am muncit o muncă pe parcursul a 2-3 luni, iar investiţia mea a fost doar intelectuală. Proiectul se poate implementa şi folosi în domeniul medical, industrial", spune Adrian Ursu.
VEZI AICI CUM FUNCŢIONEAZĂ MÂNA BIONICĂ
Iaşi: Spitalele, codaşe la inovaţie medicală
Iaşi: Învaţă medicină pe un bebeluş robot
INEDIT Maşină ca a lui Michael Schumacher, construită din cheta studenţilor ieşeni (FOTO şi VIDEO)
Cu ajutorul braţului robotic se pot realiza operaţii ca în cadrul telemedicinei, când se realizează intervenţii de la distanţă, sau în domeniul chimic, în medii toxice. „Proiectul este foarte complex. A integrat o serie de comenzi de programare, de comandă şi control. Această mână bionică poate fi folosită în mediile nocive, unde se lucrează cu substanţe radioactive, cu otrăvuri, iar ajutorul acestui braţ robotic se pot manipula substaneţel. Execută efectiv toate