Eveniment religios important în Dobrogea: părintele Arsenie Papacioc este înmormântat joi, 21 iulie, la Mănăstirea "Sfânta Maria" din Techirghiol. Mii de persoane asistă la ceremonie, în ciuda ploii. Cum se explică înclinaţia românilor pentru aşa-numitele pelerinaje religioase? RFI a discutat cu Mirel Bănică, cercetător ştiinţific la Academia Română.
Preotul Arsenie Papacioc a murit marţi, 19 iulie, la vârsta de 97 de ani. El a fost unul dintre cei mai importanţi duhovnici ai ortodoxiei şi devenise cumva "un pol de autoritate paralel cu cea a Bisericii oficiale", remarcă sociologul Mirel Bănică.
"Există în societatea actuală românească un soi de religiozitate liberă, emoţională, foarte mobilă. Uitaţi, oamenii ăştia călătoresc dintr-un loc în altul al ţării. Sunt oameni sărmani, simpli, dar care sunt totuşi foarte mobili şi care caută aceste locuri speciale, caută aceste evenimente speciale oarecum în răspăr cu ortodoxia oficială, dacă-mi este permis acest cuvânt, a Patriarhiei. Oamenii vor să se simtă liberi, oamenii vor să se simtă cât mai apropiaţi de Dumnezeu şi de ideea de divinitate, dar oarecum în afara instituţiei. E un paradox!", spune cercetătorul ştiinţific de la Academia Română.
Sunt pelerinii religioşi fanatici?
"E pe undeva un fanatism individual, pentru că a face un pelerinaj reuşit, a sta sute de ore la coadă, zeci de ore, vorbesc de timpul însumat al pelerinilor, e un soi de fanatism îndreptat asupra sinelui. Sunt oameni care îşi impun anumite probe individuale de rezistenţă fizică. Nu cred că totuşi cuvântul folosit de dvs. este cel mai potrivit, pentru că el deschide o adevărată cutie a Pandorei. E vorba de anumite forme de fundamentalism în religie, inclusiv în cea ortodoxă, dar ele sunt disparate", spune Mirel Bănică.
"A studia fenomene cum sunt pelerinajele sau cum sunt transformările prin care trec î