Cel mai cunoscut simbol al Iaşiului se aseamănă pe zi ce trece cu un palat al rromilor din cauza noii culori a acoperişului, aleasă pe criterii financiare. Centrul istoric al oraşului rămâne într-o stare avansată de degradare din cauză că locatarii clădirilor vechi refuză să-şi părăsească locuinţele.
Cuza Vodă este strada cu cele mai multe clădiri istorice din Capitala Moldovei. Din păcate, majoritatea acestora riscă să devină istorie din cauza stării avansate de degradare în care se află.
Anul trecut, municipalitatea ieşeană intenţiona să demareze un proiect de 20 de milioane de euro prin care să refacă clădirile cuprinse între străzile V. Alecsandri şi I. C. Brătianu.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru prima fotogalerie de pe strada Cuza Vodă
Totuşi, pentru a investi fonduri europene nerambursabile în regenerarea urbană a zonei era nevoie ca Primăria să deţină drept de administrare sau să fie proprietar asupra tuturor clădirilor. Însă în zonă există zeci de proprietăţi private şi doar o parte din imobile aparţin municipalităţii.
După ce aproape 100 de persoane care locuiesc în zonă au fost întrebate dacă ar dori să-şi încredinţeze locuinţele în timpul refacerii acestora, a devenit tot mai clar că proiectul nu are sorţi de izbândă. Practic, doar 2,3% din proprietari şi-ar vinde Primăriei locuinţele şi doar 20% ar fi de acord să semneze un contract de comodat.
Daţi click pe imaginile de mai sus pentru a doua fotogalerie din centrul istoric
„Aceasta este situaţia: oamenii vor să li se consolideze locuinţele, dar fără să le vândă sau fără să se mute. Adică vor să stea acolo pe perioada lucrărilor, deşi asta nu se poate. Este imposibil", a spus Cosmin Coman, director în cadrul Primăriei.
Schimbarea la faţă a Palatului Culturii
Cu o istorie de 85 de ani, Palatul Culturii este recunoscut drept