BNR se pregateste pentru situatia in care riscul de contagiune s-ar materializa, luand in acest sens o serie de masuri, a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale intr-un interviu acordat agentiei chineze Xinhua. "Sistemul bancar romanesc nu are expuneri directe asupra criza datoriilor suverane din Grecia, dar exista canale posibile prin care contagiunea se poate propaga, canale care trebuie sa fie strict monitorizate", a admis Isarescu. Guvernatorul a descris situatia de ansamblu a sistemului bancar local ca fiind "sub control", mentionand ca BNR a solicitat mult inainte de stress testele europene ca unele banci sa isi majoreze capitalul.
"Pot sa va spun ca testele noastre de stres si cerintele de capital au fost mult mai dure decat cele realizate in Europa", a adaugat el. "Toate aceste banci-mama s-au comportat impecabil nu a existat nicio intarziere", a mai spus Isarescu.
Potrivit Guvernatorului, Romania s-ar putea confrunta cu o contagiune financiara, canalul de manifestare fiind cel al capitalului, insa- spune Isarescu- acesta e un canal ingust care pana acum ne-a ajutat. Isarescu nu exclude ca in anumite cazuri bancile mama sa retraga sume de bani din Romania, dar BNR monitorizeaza cu mare atentie retragerile de capital.
Ce l-ar putea pune in incurcatura pe Isarescu ar fi impactul psihologic al contagiunii care ar putea declansa reactii irationale. "Suntem pregatiti sa facem fata si unui asemenea scenariu. Stim cum sa trimitem mesaje in asa fel incat un asemenea impact sa fie limitat", mai explica Isarescu.
Guvernatorul mai considera, de asemenea, ca utilizarea monedei ca parghie este un instrument util in perioade de criza. "Flexibilitatea monedei si faptul ca leul se poate misca intre anumite limite putand absorbi din tensiuni ne poate ajuta. E drept, trebuie sa fim atenti. Pentru ca exista un punc