Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel / Foto: Reuters
Pentru salvarea Greciei de la faliment printr-un nou ajutor financiar, pe ultima sută de metri înaintea unui summit "crucial” pentru viitorul republicii elene şi al zonei euro chiar pentru întreaga comunitate europeană, mai multe guverne europene din zona euro au avansat ideea înfiinţării unui nou tip de impozit, pe veniturile băncilor. Această opţiune a fost confirmată de către ministrul francez al afacerilor europene, Jean Leonetti şi priveşte toate băncile europene, fie că deţin, fie că nu deţin obligaţiuni greceşti. Conform unei evaluări estimative a "rentabilităţii” înfiinţării unei asemenea taxe, aceasta ar genera între 20 şi 30 de miliarde de euro pe o perioadă cuprinsă între doi şi trei ani.
UPDATE 16:30 - Uniunea Europeană salvează Grecia, Irlanda şi Portugalia de la faliment. Fondul European de Stabilitate Financiară le va oferi celor trei ţări credite cu o dobâzi de 3,5%, iar maturitatea împrumuturilor se va dubla de la 7,5 ani, la cel puţin 15 ani, anunţă RTV. Decizia a fost luată la summit-ul de la Bruxelles.
Ideea a aparţinut Franţei, după cum au dezvăluit pentru AFP surse apropiate negocierilor. Franţei i s-a alăturat imediat Germania. Marţi noaptea, cancelarul german Angela Merkel i-a dat telefon preşedintelui francez Nicolas Sarkozy, convocându-l la Berlin pentru a dezbate "în doi”, înaintea summit-ului oficial de joi, "a treia cale” de salvare a Greciei şi a zonei euro. Această cale se referă la implicarea sectorului privat la planul de salvare al Greciei care mai cuprinde reeşalonarea datoriilor şi cumpărarea acestora. În opinia specialiştilor, toate aceste măsuri au avantajul de a împiedica producerea unui deficit de plată a imensei datorii elene, evaluată la 350 de miliarde de euro, adică peste 150% din PIB-ul ţării.
Ideea, despre c