Cea mai mare bancă din Rusia intră pe piața europeană. Sberbank, bancă deținută de stat, a semnat un memorandum cu Volksbank Internațional pentru a cumpăra unitățile din Europa de Est ale grupului austriac. Operațiunile din România au fost excluse din tranzacție.
„Ieri am semnat acordul și am dat publicitații această informație. Acesta este primul pas în transformarea Sberbank într-o bancă globală. Conform strategiei noastre, ar trebui să obținem 5-7% profit din operaționi internaționale.
Intenționăm să folosim Volksbank International ca platformă pentru dezvoltarea operațiunilor noastre internaționale; acesta este un obiectiv foarte important pe care-l vizăm. Este, de asemenea, o șansă bună pentru a dezvolta afaceri corporative transfrontaliere. Este o afacere bancară tradițională, nu are structuri complicate sau active toxice, nu depinde de operațiunile cu titluri de valoare și aproape nu are mari clienți corporativi. Poate fi numită banca pentru afaceri medii și mici”, a declarat German Gref, CEO Sberbank.
Analiștii cred că astfel de tranzacții vor mai avea loc, băncile rusești având suficienți bani pentru a cumpăra active importante în Europa.
„Băncile germane, în particular, au fost expuse activelor toxice din Statele Unite, au fost expuse pe Islanda; au avut o expunere de 90 de miliarde pe Islanda.
Băncile irlandeze, băncile englezești nu se simt prea bine nici ele, băncile europene suferă încă de pe urma expunerii la activele toxice. În această zonă, în cadrul pieței eurasiatice, băncile rusești, care au trecut prin criză relativ bine, au posibilitatea de a porni, cu cash, și de a cheltui bani, cumpărând active relativ bune din Europa. Astfel, această achiziționare a VBI International de către Sberbank este prima, dar am putea vedea și alte bănci comerciale urmându-i exemplul, făcând același lucru”, susține R