Preşedintele Traian Băsescu a uimit ieri când, după ce a comentat raportul Comisiei referitor la progresul în Justiţie, a făcut o serie de precizări în afara temei, care s-au referit la "lobbyştii" din industria farma şi la fondurile europene. Preşedintele le-a cerut ziariştilor să nu mai critice instituţiile statului pe motiv că Executivul european le laudă. Pe ansamblu, consideră şeful statului, raportul Comisiei pe Justiţie este pozitiv şi doar câteva instituţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) şi Parlamentul sunt "neconvingătoare", şeful statului subliniind însă dezacordul său în legătură cu aprecierile la adresa Legislativului.
Comisia spune că România trebuie să îmbunătăţească aplicarea justiţiei şi a noilor coduri juridice, dar şi să grăbească aplicarea legislaţiei astfel încât averile nejustificate să fie confiscate şi să fie accelerate procesele de corupţie astfel încât ele să nu depăşească termenele de prescripţie.
Raportul Comisiei Europene stabileşte 18 obiective pe care ar trebui ca România să le îndeplinească până la raportul de anul viitor.
Un alt raport va fi publicat în vara lui 2012, iar acesta va fi decisiv pentru păstrarea sau pentru eliminarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.
Raportul este esenţial pentru admiterea României în Schengen în condiţiile în care unele ţări din UE fac legătură între cele două aspecte. Franţa şi Olanda, în special, condiţionează admiterea României în Schengen de progresele făcute în Justiţie (în cadrul aşa-numitului Mecanism de Cooperare şi Verificare, MCV, instituit la aderarea la UE pentru a menţine presiunea pentru îmbunătăţirea funcţionării Justiţiei) şi au avut ca argument până în prezent criticile din rapoartele precedente ale Comisiei Europene.
Băsescu spune că România nu consideră corect ca raportul MCV de ieri