Clinicile mureşene, dar şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate se confruntă anual cu numeroase procese în care foştii pacienţi cer în Instanţă recuperarea banilor cheltuiţi pe diferite dispozitive medicale. Dosarele se adună pe masa judecătorilor, iar sumele pe care pacienţii le au de recuperat sunt de ordinul zecilor de mii de lei.
Cele mai multe procese vizează dispozitive medicale utilizate în operaţiile cardiovasculare, iar pacienţii aşteaptă câţiva ani până ca Instanţa să dea un verdict. De multe ori însă, acest verdict e însă favorabil pacientului.
Rată la bancă pentru o inimă sănătoasă
Florian Moroşan are 43 de ani, iar de anul trecut se plimbă pe holurile Judecătoriei Braşov pentru a-şi recupera 17.200 de lei, bani pe care i-a plătit pentru două stenturi coronariene.
Necazurile braşoveanului au început în mai 2007, când dintr-o dată a început să simtă o durere profundă în piept. A ajuns la spital, iar după cinci zile de tratament medicii l-au lăsat acasă. Durerea nu dispăruse, iar bărbatul i-a convins pe medicii braşoveni să-l trimită la spitalul din Târgu-Mureş. Ajuns aici, pacientul a fost preluat de medicii fostului Institut de Boli Cardiovasculare şi Transplant.
„Au început să-mi facă tot felul de investigaţii, iar medicul mi-a spus că am două îngustări la artere pentru care îmi trebuie două stenturi. Mi-a spus că de recomandat ar fi cele mai scumpe, pentru că au şi o soluţie pe ele care previne restenozarea arterelor, iar eu sunt tânăr şi ar trebui să fac un efort să le iau. L-am întrebat cât costă şi mi-a spus că în jur de 2.500 de euro fiecare. Mi-a şi dat un număr de telefon la care să sun, iar stenturile urmau să fie trimise direct în spital”, spune fostul pacient.
Disperat şi din ce în ce mai grav bolnav, Florian Moroşan a început să-şi sune rudele şi prietenii în speranţa că va face rost de banii necesari ach