Rata de succes a proiectelor pe resurse umane pentru care s-au depus cereri de finanţare europeană a fost, în 2010, de aproape 30%
Asta înseamnă că din trei proiecte depuse pe Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unul a fost aprobat, potrivit Raportului anual de implementare 2010.
Procentul este cu mult inferior celui declarat în luna ianuarie anul trecut de către directorul coordonator de atunci al Autorităţii de Management POSDRU, Cristina Iova. Aceasta se mândrea că România seamănă cu Polonia şi Portugalia în ceea ce priveşte atragerea fondurilor europene pe resurse umane şi că avem o rată de succes de 50%. Mult peste media europeană, de 33%.
Pe la mijlocul lunii iulie 2010, directorul care a înlocuit-o, Cristina Zevedei, contabiliza o rată de 35%, încă peste media vecinilor.
Anul s-a sfârşit însă cu o rată de succes sub pragul european, mai precis la aproape 30%. Asta se explică, spune raportul anual, prin creşterea “interesului potenţialilor beneficiari pentru implementarea de proiecte prin POSDRU”. În cifre, numărul cererilor de finanţare depuse în 2010 a fost de 1,5 ori mai mare decât cel înregistrat în 2009.
Proiecte “la minut”
Interesul potenţialilor beneficiari de credite nerambursabile a fost stimulat de criza economică, dar nu a însemnat neapărat că s-a produs un salt calitativ în proiectele selectate.
Dimpotrivă, constata de curând Institutul de Politici Publice (IPP), într-o evaluare a modului în care România absoarbe banii europeni: “S-a creat un automatism în scrierea de proiecte pe bandă, «la minut», singura preocupare fiind aceea de a depune proiectul cât mai repede, indiferent de calitatea intervenţiilor prevăzute a fi implementate în proiect.”
Potrivit studiului realizat de IPP, există “adevărate reţele de firme de consultanţă care s-au specializat în liv