Ne aşteaptă o toamnă răcoroasă şi o iarnă friguroasă
De Sântilie se taie stupii. Petru Octavian Moldovan, un apicultor din Sânpetru, păstrează şi acum tradiţia. Tot acum, stupii arată cum va fi vremea până la Crăciun
Sântilie este ziua de celebrare a zeului solar la data de 20 iulie, considerată a fi mijlocul sezonului pastoral. În vechime, apicultorii recoltau în această zi mierea de albine. „De Sântilie se tăiau stupii. Adică se verificau buturoaiele şi cele care aveau miere mai multă erau selectate, puse pe fum. Omorau albinele şi colectau mierea. Cei care nu aveau miere, îi lăsau de prăsilă. E o anomalie, căci ca să ai familii bune, trebuie să le păstrezi pe cele mai productive. Pe atunci, însă, oamenii nu aveau alte posibilităţi de recoltare a mierii până la apariţia stupilor sistematici, cu ramă mobilă”, ne spune Petru Octavian Moldovan (foto), un apicultor din comuna Sânpetru.
Un stup consumă 40 de litri de apă
Zilele caniculare au afectat şi micile vieţuitoare care sunt mult mai agitate decât de obicei. Când temperaturile de afară depăşesc 30 de grade Celsius şi albinele consumă mai multă apă. O familie, pe perioada activă, consumă până la 40 de litri de apă.
„Aceste albine bat din aripi toate şi creează un curent de aer care iese prin sită şi asigură un climat termic nu mai ridicat de 36 de grade Celsius. Peste temperatura aceasta, puietul se sufocă, curge mierea şi se degradează interiorul familiei. Oricum, pe caniculă albinele sunt mai agitate, dar apicultorul, dacă ţine la albinele lui, le asigură o ventilaţie bună, prin aşezarea stupilor la umbră. În plus, aduce apă şi prin vaporizare scade temperatura în stup”, mai spune Moldovan.
Taina ghicirii vremii cu ajutorul propolisului
După aspectul părţii de sus a stupului, apicultorul braşovean ne spune şi cum va fi anotimpul rece de anul acesta