Statul ar putea fi nevoit să ceară ajutor extern în urma exploziei de la principala centrală electrică de pe insulă, produsă la începutul lunii. Pierderile de până la un miliard de dolari şi expunerea pe Grecia ar putea împinge Cipru în colaps economic.
Explozia care a avut loc la 11 iulie a lăsat ţara fără jumătate din necesarul de electricitate. Dacă nu se vor lua măsuri concrete pentru a limita efectele crizei, ţara ar putea fi forţată să ceară ajutor financiar extern pentru a evita colapsul. „Pentru a evita ce este mai rău, inclusiv intrarea într-un mecanism de sprijin şi tot ceea ce ar presupune acesta pentru economia naţională trebuie luate imediat alte măsuri mult mai drastice", arată Athanasios Orphanides, guvernatorul băncii centrale cipriote, într-o scrisoare trimisă preşedintelui ţării, Demetris Christofias, obţinută de agenţia de ştiri Reuters. Explozia de la începutul acestei luni a avut loc la principala bază navală a armatei, însă în timpul acesteia a fost avariată şi centrala electrică.
Cipru resimte deja presiunea pieţelor financiare internaţionale din cauza expunerii semnificative pe care o are pe prea-îndatorata Grecie. Potrivit agenţiei de evaluare financiară Fitch, Cipru ar pierde 19 miliarde de euro în cazul în care Grecia ar intra în incapacitate de plată. Toate cele trei agenţii de rating din lume - Standard & Poor's, Moody's Investor Service şi Fitch Ratings - au scăzut ratingurile acordate Ciprului din cauza expunerii mari pe Grecia (aproximativ 30% din întregul său sistem bancar).
Economia, în stare de urgenţă
„Luând în considerare toţi factorii, climatul internaţional nefavorabil, dificultăţile întâmpinate în obţinerea finanţării externe şi impactul adiţional exercitat de evenimentele recente, cre că economia se află într-o stare de urgenţă, comparabilă cu cea din 1974", a scris Orphanides. El se referea la in