Situaţia romilor care trăiesc în Franţa nu s-a schimbat deloc în bine la un an de la campania de expulzări a preşedintelui Nicolas Sarkozy, politicile Parisului faţă de acest grup etnic rămânând "ineficiente şi inumane", susţin organizaţii neguvernamentale, citate de site-ul France24, potrivit Mediafax.
În urmă cu un an, Nicolas Sarkozy anunţa înăsprirea măsurilor care îi vizau pe romii din Franţa. După discursul din 30 iulie 2010 în care Sarkozy afirma că dorea demolarea taberelor ilegale de romi, ministrul de Interne, Brice Hortefeux, anunţa o serie de măsuri destinate "combaterii delincvenţei romilor": demolarea a 300 de tabere ilegale în trei luni şi expulzarea spre România şi Bulgaria a romilor care au comis delicte.
Un an mai târziu, situaţia romilor din Franţa nu s-a schimbat, conform asociaţiei Romeurope, formată din organizaţii pentru protejarea romilor.
"Guvernul francez a făcut multe anunţuri, dar în realitate nu s-a schimbat nimic", declară Laurent el-Ghozi, preşedintele Fnasat (Federaţia naţională a asociaţiilor solidare cu acţiunile ţiganilor).
Politicile Guvernului francez faţă de romi "sunt imbecile, ineficiente şi inumane, urmărind să stigmatizeze romii pe criterii etnice şi rasiale", adaugă el-Ghozi.
Potrivit asociaţiei Romeurope, "măsurile tranzitorii" adoptate de Paris sunt principala problemă, dat fiind că românii şi bulgarii sunt trataţi diferit de alţi cetăţeni europeni, având nevoie de permise de lucru pentru a se angaja în Franţa.
"Există aproximativ 6.000 de romi care au vârste ce le-ar permite să lucreze în Franţa. Aceste măsuri sunt o modalitate de a ţine această etnie în sărăcie", afirmă Alexandre Le Cleve, de la organizaţia Cimade.
"Este nevoie de anularea măsurilor tranzitorii şi de a permite accesul tuturor pe piaţa muncii. Romii trebuie să aibă aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi cetăţeni europeni"