Când Barack Obama a ajuns preşedintele Statelor Unite ale Americii, Vladimir Putin, rivalul său din politica mondială, a marcat momentul cu o maliţiozitate usturătoare: \"Marile deziluzii se nasc din marile iluzii\".
Fostul KGB-ist, care a abandonat procesul de democratizare a Rusiei de dragul Testamentului lui Petru cel Mare, ştia că noul lider de la Casa Albă avea să se confrunte cu un duşman mai aprig decât teroriştii arabi şi mult mai imprevizibil: criza economică mondială. Emoţia din jurul alegerii primului preşedinte american de culoare l-a ajutat să câştige şi l-ar putea alunga de la Casa Albă. Din păcate pentru Obama, vorbele lui Vladimir Putin se confirmă cu vârf şi îndesat. Potrivit unui sondaj de opinie, la începutul lunii iunie, doar 47% dintre americani erau de acord cu politicile lui Barack Obama, şi doar 40% sprijineau modul în care gestionează situaţia economică. În februarie 2009, cota sa de încredere era de 74%. Cu siguranţă, popularitatea sa va mai scădea în perioada următoare. Zilele acestea, Barack Obama este tocat mărunt de republicani, decişi să amâne până în ultima clipă majorarea limitei până la care statul american se poate împrumuta pentru a evita incapacitatea de plată. Adversarii săi vor să-l compromită electoral în ochii americanilor, să inoculeze în opinia publică ideea că Barack Obama a dus economia americană în pragul colapsului. Scăderea lui drastică în popularitate s-a produs în condiţiile în care Obama a evitat discursurile populiste în campania electorală, pentru a nu alimenta marile iluzii la care se referea Putin.
Păstrând proporţiile, Victor Ponta, viitorul premier al României, dacă USL va câştiga alegerile în 2012, s-ar putea să se afle în aceeaşi situaţie în care se află preşedintele SUA. Situaţia sa s-ar putea agrava pentru că a ales cartea populismului, după ce a ajuns preşedinte al PSD. Şi-a arogat,