În jur de 30% din populaţia României este afectată de varice, iar 60% dintre persoanele care suferă de această boală sunt femei, arată statisticile de specialitate. Înmulţirea neplăcerilor provocate de varice tinde să crească odată cu înaintarea în vârstă, arată un studiu realizat de Unitatea Wolfson pentru Prevenirea Bolilor Vasculare Periferice în colaborare cu Universitatea Edinburgh.
Potrivit specialiştilor, varicele pot apărea la orice vârstă, dar cele mai des astfel de cazuri sunt întâlnite la femeile care au împlinit 30 de ani. La bărbaţi această afecţiune apare mai frecvent după vârsta de 40 de ani.
Medicii spun că femeile sunt de patru ori mai predispuse la boala varicoasă spre deosebire de bărbaţi. Această afecţiune este asociată cu umflarea picioarelor şi agleznelor, oboseală, senzaţia de greutate sau durere la nivelul picioarelor.
Odată cu inaintarea în vârstă, venele îşi pierd elasticitatea, iar abilitatea lor de a se contracta şi a transporta sângele scade. Rezultatul este acumularea sângelui în vene, care la rândul lor se măresc şi se inflamează.
Printre principalele cauze ale varicelor se regăsesc ereditatea, obezitatea, deoarece greutatea exercită presiune în plus asupra venelor, sedentarismul excesiv sau statul în picioare un timp îndelungat, în repetate rânduri.
"Varicele sunt o afecţiune foarte des întâlnită la pacienţii de vârsta a doua, mai ales în rândul femeilor cu vârste cuprinse între 40 şi 50 de ani. Netratate la timp, acestea se pot rupe sau pot duce la apariţia ulcerului varicos. În ultimii ani au apărut numeroase metode de tratament ale varicelor, pe cale nechirurgicală, cu rezultate foarte bune şi cu impact mai mic asupra psihicului pacienţilor. În tratamentul varicelor superficiale este utilizată scleroterapia, care presupune injectarea unei soluţii sclerozante în varice, folosindu-se un ac extrem de fin.