Spitalul din Corabia este pe marginea prăpastiei şi apelează la mila celor aproximativ 30 de primării din zonă pentru susţinere financiară, după ce salariile au fost deja micşorate cu 12% şi s-a renunţat la un contract. Cum bani nu sunt, se întrevede doar desfiinţarea.
Spitalele din judeţ, cu excepţia Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, lovite de noul contract semnat la sfârşitul lunii trecute cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt, caută cu disperare soluţii pentru a-şi administra eficient bruma de bani şi a scăpa de faliment. La Corabia, unde spitalul de rang IV primeşte, după noul contract, doar 460.000 de lei, faţă de necesarul lunar de 600.000, s-a trecut deja la tăieri de salarii. „Am fost nevoit să închei acte adiţionale la contracte pentru a micşora salariile, astfel încât la eventualele acţiuni în instanţă să fim acoperiţi. Avem personalul la minimum din normativ. Nu putem concedia pe nimeni, aşa că a fost singura soluţie. Am mai tăiat din cheltuieli, am renunţat la serviciul de curăţenie, care era externalizat şi plăteam contract, stabilind să facem dezinsecţiile cu oamenii noştri. Căutăm şi alte soluţii, însă nu ştiu dacă vom scăpa cu bine. Acum ne ducem cu mâna întinsă la primăriile din zonă, care, dacă ne-ar da măcar 5.000 de lei pe an, nu pe lună, tot ar fi ceva. Primăria Corabia cu ce să ne ajute? Poate cu o vorbă bună“, a declarat managerul Mihai Dorcu.
Unitatea sanitară din Corabia este una dintre cele mai vitregite prin noul contract, o diminuare cu 17% a bugetului de anul trecut intervenind doar prin faptul că a fost încadrată în gradul IV de competenţă. S-a adăugat scăderea din necontractarea serviciilor pe care spitalul s-a angajat că le face, iar datele de anul trecut arătau că este posibil, însă CJAS a spus simplu că nu are bani pentru a plăti mai multe servicii, s-a mai tăiat din numărul de paturi... Se caută