Cea mai mare parte a editorialiştilor europeni regretă "lipsa de ambiţii politice" şi speră că summit-ul european pe tema Greciei, de joi, 21 iulie, de la Bruxelles va găsi "soluţii excepţionale", pentru a ieşi din criza zonei euro. Unii ziarişti se neliniştesc şi de soarta contribuabililor europeni.
Editorialistul din Les Echos crede că "Europa are capacitatea de a surmonta această criză financiară, dar nu o va depăşi, dacă nu îşi redefineste ambiţiile politice". Le Monde este însă de părere că "Germania ar fi greşit amarnic, dacă ar fi crezut că ar fi mai puternică fără Europa. (…) Doamna Merkel şi Domnul Sarkozy sunt într-un moment al vieţii politice în care istoria îi cheamă să treacă peste interesele lor naţionale imediate. Dar şi ceilalţi lideri europeni trebuie să îi urmeze: la o criză excepţională, metode excepţionale".
Pe o notă pesimistă, La Croix se întreabă: "Oare acordul Merkel-Sarkozy va fi suficient pentru a opri contagierea produsă de criza datoriilor?". Europa revoltată...
Totuşi şi o undă de optimism: greutatea economică a unei Europe unite este cel mai bun atuu contra crizei. Libération scrie despre o "Europă revoltată". "Euro a căzut de sus", consideră editorialistul publicaţiei. "Şi era totuşi valuta miracol, care trebuia să fie un fel de dig împotriva crizei. Ei bine nu-i aşa ! Şefii Uniunii Europene vor încerca joi la Bruxelles să salveze zona euro, ameninţată de criza din Grecia. Cu Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel la comandă, dar orice soluţie nu poate veni fără adeziunea cetăţenilor europeni. Şi de această dată nu va fi suficient ca cetăţenii să strângă şi mai mult cureaua".
Mai radical, L’Humanité afirmă că Uniunea Europeană "trebuie să redea demnitatea cetăţenilor ei, fără de care vom trece la index şi acest summit".
Cotidianul elveţian Le Temps ne propune o altă perspectivă şi scrie despre Van