Laura Duţescu şi Sorin Bîrsan, membri ai Centrului de Excelenţă pentru Dezvoltarea Resurselor Umane Dolj, au participat luna aceasta la cea de-a patra reuniune internaţională a proiectului Grundtvig „Moştenire pentru toţi“, din Estonia.
Timp de şase zile au fost pe rând protagoniştii unui „dialog în întuneric“ pentru a încerca să intre în pielea oamenilor pentru care se caută soluţii de integrare socială, au văzut ce înseamnă preocupare pentru punerea în valoare a vechilor manufacturi prin ateliere de ceramică, de marochinărie, pălării, sticlărie, textile şi au aflat că Ministerul Culturii din Estonia caută soluţii pentru implicarea societăţii în viaţa culturală.
„Probleme precum lipsa unor prezentări în limbajul Braille, a explicaţiilor postate în locuri care să fie accesibile şi personanelor cu dizabilităţi locomotorii, costul biletelor sau dezinteresul majorităţii faţă de dificultăţile întâmpinate de oamenii aflaţi în dificultate, au fost discutate şi identificate într-o mai mică sau mai mare măsură în toate ţările participante“, povesteşte profesorul Sorin Bîrsan, de la Grupul Şcolar Charles Laugier.
„Ceea ce pe mine m-a surprins cel mai mult a fost modul în care această ţară încearcă să integreze persoanele cu diferite tipuri de dizabilităţi. Programele guvernamentale cred că sunt de luat în seamă. Cu puţin efort ele se pot aplica şi in Romania. Vom atrage în munca noastră elevii pe care îi educăm, încercând astfel să le dezvoltăm atât dragostea pentru frumos, cât şi sentimentul de utilitate într-o societate care îşi pierde pe zi ce trece valorile spirituale şi morale“, afirmă Laura Duţescu, profesoara Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară.
La reuniunea găzduită de oraşul estonian Tallinn au fost reprezentate opt ţări.