Traficanţii de droguri sunt foarte ocupaţi chiar şi când ajung după gratii. Cu ajutorul telefoanelor mobile, îşi alimentează clienţii fideli, aflaţi în libertate. Gardienii sunt cu ochii pe ei. În primele șase luni ale anului, din penitenciare au fost confiscate aproape 5.000 de telefoane. Sursa: ANPSursa: ANP
1 /.
Ajunşi după gratii, mulţi dintre traficanţii de droguri îşi continuă afacerile. Pentru asta, rudele şi prietenii încearcă să le asigure obiectul esenţial în astfel de afaceri: telefonul mobil. Metodele au evoluat pe măsură ce gardienii s-au prins. Le ascund în conserve, pâine sau în talpa pantofilor. Ca şi drogurile.
O altă metodă este "aruncarea peste gard", potrivit datelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Rudele sau prietenii celor aflaţi în spatele gratiilor împachetează telefoanele mobile într-o pânză, căptuşită apoi cu iarbă. În acest mod, ei le camuflează, apoi le plasează în locuri dinainte stabilite. Aparatele ajung pe gazonul din interiorul penitenciarelor, fiind mai greu de observat de către gardieni.
Cel mai prosper traficant
Turcul Omer Kaya, în vârstă de 41 de ani, este considerat de poliţişti şi procurori unul dintre traficanţii cei mai longevivi. A fost arestat în anul 2006 pentru că a coordonat o reţea internaţională de trafic cu droguri, fiind arestat alături de alţi patru conaţionali. De la aceştia s-au confiscat nu mai puţin de 11 kilograme de heroină.
Ei au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare. Cu el au mai fost închişi atunci Florin Răducanu, zis "Pinochio", un cunoscut distribuitor din Bucureşti. În 2010, poliţiştii de la Antidrog din Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi procurorii DIICOT, sprijiniţi de angajaţii de la Penitenciare, au reuşit să dovedească faptul că turcul Kaya şi-a continuat afacerile de după gratii.
S-a împrieteni