Oraşul de pe Someş se află pe locul III în România în ceea ce priveşte sesizările făcute pe un site care centralizează şpăgile la nivel mondial. Cele mai multe sesizări au fost făcute la adresa medicilor, însă directoarea Spitalului Judeţean, Cristina Ciortea, susţine că „harta nu e de încredere“. Reporterii ADS au verificat în teren cât de reală e aceasta.
Poliţiştii închid ochii în faţa unor nereguli pentru câţiva lei băgaţi în buzunar, profesorii transformă din pix notele studenţilor pentru câteva zeci de euro, iar medicii operează mai atenţi dacă primesc şi ei o „atenţie“. Oameni din toată lumea care au dat mită şi-au postat experienţele pe site-ul bribespot.com. Printre sutele de oraşe aflate pe această hartă se numără şi Clujul, unde au fost înregistrate câteva zeci de astfel de sesizări. De exemplu, la Clinica de Pneumoftiziologie „Leon Daniello“, un clujean scrie că a oferit 200 de euro „pentru a grăbi analizele și a muta un pacient într-o cameră cu doar două paturi“. Un altul scrie că a dat 350 de euro mită la Spitalul Militar.
Sunt înregistrate, însă, cazuri şi la universităţile clujene. Un utilizator scrie că a scos din buzunar 150 de euro pentru locuri în căminele din Observator, iar altul a plătit 300 de euro pentru a-şi lua examenele la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“. Asemenea experienţe sunt întâlinte şi de şoferi, care şi-au spus doleanţele pe site: „72 de euro, ca să nu se ia carnetul după ce un șofer a trecut pe roșu“.
Vezi şi
O mie de pensionari pe caz de boală au dat şpagă pentru acte
EXCLUSIV Doctoriţa care a luat şpagă a refuzat să elibereze documentaţii pe gratis (FOTO VIDEO)
Permise de conducere contra şpagă, şi la Cluj
Chiar dacă cele mai multe sesizări sunt legate de şpăgile date medicilor – 12 postări - Cristiana Ciortea, directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cl