O oază de răcoare în inima muntelui, peştera întâmpină turiştii cu formaţiuni geologice deosebite. Drumul până la peşteră merge de-a lungul Cheilor Dâmbovicioarei, râul făcându-şi loc printre munţii impunători. Din loc în loc câte o cascadă mică animă susurul apei.
O escapadă la munte din atmosfera încărcată a oraşului este binevenită şi chiar recomandată la sfârşit de săptămână. Vă propunem să alegeţi ca destinaţie zona de nord a judeţului, mai exact comuna Dâmbovicioara. Veţi descoperi aici peisaje uimitoare, oameni primitori şi mâncare tradiţională delicioasă.
Principala atracţie turistică a comunei este însă peştera Dâmbovicioara, situată în partea de sud a Masivului Piatra Craiului, fiind cea mai cunoscută peşteră din Muntenia. Peştera este situată la 1 kilometru în partea nordică a satului Dâmbovicioara şi este amplasată chiar lângă drumul care merge paralele cu cheile râului Dâmbovicioara, fiind accesibilă vizitatorilor.
Peştera are o lungime de peste 250 de metri şi are un relief carstic variat. Aceasta are forma unei galerii puţin ramificate, una dintre ele fiind închisă accesului turiştilor, iar traseul este ascendent. Temperatura din interior variază între 10 şi 12 grade Celsius, iar umiditatea este moderată, peştera fiind străbătută de un curent uşor de aer.
Ascunzătoarea tâlharilor
Peştera are o poveste deosebită, fiind cunoscută de localnici înainte de anul 1579. Legendele împletite cu istoria spun că peştera a fost folosită întâi ca ascunzătoare împotriva cotropitorilor, apoi ca loc de reculegere pentru un pustnic, ascunzătoare pentru tâlharii cunoscuţi la aceea vreme şi chiar bârlogul unui urs.
Drumul până aici vă va stârni admiraţia, cu siguranţă. Din satul Dâmbovicioara, străbătut de DN 73 Câmpulung – Braşov, pornesc cheile Dâmbovicioarei care formează un mic defileu, iar paralel cu râul care