Suntem în plină perioadă de vacanţă şi constatăm că anul acesta, atât în Franţa, cât şi în alte ţări, turismul a fost serios afectat de numeroase evenimente neprevăzute. Marele coşmar, pentru profesioniştii din domeniul turismului, sunt, într-adevăr, revoluţiile, protestele, crizele economice şi financiare, atentatele teroriste, catastrofele naturale şi erupţiile vulcanice.
Or, anul 2011 a fost unul profund marcat de toate aceste evenimente imprevizibile, ceea ce a tulburat total "apele" în zona sectorului turistic. Deşi au fost aplaudate ca o pagină de istorie glorioasă, revoluţiile din regiunea Magrebului i-au speriat pe mulţi europeni care au decis imdiat să-şi anuleze rezervările făcute în Tunisia, Egipt sau Maroc.
Între întâi ianuarie şi întâi iunie 2011, peste un milion două sute de mii de francezi şi-au schimbat planurile iniţiale de a-şi petrece vacanţele în străinătate, afirmă, la Paris, specialiştii sectorului. Francezii n-au fost însă speriaţi numai de insecuritatea din nordul Africii. Unii şi-au anulat călătoriile prevăzute în Asia, şi aceasta din cauza accidentului nuclear din Japonia, altfel spus de teama eventualelor radiaţii.
China, Thailanda, Indonezia, Vietnamul, Cambodgia, vor avea, se pare, anul acesta, mai puţini turişti europeni şi mai ales francezi, pentru că lumea se teme, iată, de spectrul radiaţiilor sau de un nou tsunami. Nici Grecia, cu problema ei financiară despre care se vorbeşte atât de mult, şi pe fondul grevelor frecvente şi al manifestaţiilor violente de la Atena, nu mai atrage atât de mult.
Rezervările în Maroc, ţară extrem de frecventată de europeni, începuseră să scadă chiar şi înainte de atentatul de la Marakesh, spun specialiştii. Rezervările într-o ţară precum Iordania au scăzut, de la un an la altul, cu 90 la sută, iar în Egipt cu 68 la sută. Francezii redescoperă Franţa
Neliniştiţi de ce