Criticile faţă de durata nepermis de mare a proceselor demnitarilor sunt însuşite inclusiv de avocaţi. Soluţiile lor ţin de finanţare, mentalitatea magistraţilor şi efectele legii micii reforme. Sursa: SHUTTERSTOCK
Executivul Uniunii Europene, Comisia Europeană, insistă pe lângă responsabilii de justiţie din România pentru a scurta durata proceselor în care sunt judecaţi demnitarii, existând riscul prescrierii faptelor. Alte recomandări includ promovarea unei legi pentru confiscarea extinsă a averilor obţinute ilegal şi rezultate în urma proceselor ce au ca obiect spălarea de bani.
Cine câştigă, cine pierde?
RESURSE. Gheorghe Mateuț crede că dosarele „istorice” vor dispărea dacă se vor aloca resurse suficiente
Evenimentul zilei" consideră benefice şi necesare recomandările UE.
Mateuţ: "Trebuie schimbări de substanţă"
Astfel, avocatul Gheorghe Mateuţ este de părere că durata tot mai scurtă a unui proces este o preocupare generală în lume, România aplicând deja câteva măsuri în acest sens: "Celeritatea este o preocupare a tuturor sistemelor judiciare. S-au luat deja măsuri de accelerare a judecăţii proceselor, dar mai mult nu cred că se poate. Integrarea a noi reguli de judecată este extrem de lentă. Cred că trebuie introduse modificări de substanţă, mai mulţi procurori, mai mulţi judecători. Din păcate, nu există nici organizare judiciară".
Când se vrea, se poate
Şi apărătorul Antonie Popescu crede că judecarea rapidă a unor procese importante este posibilă, numai că lipseşte voinţa şi un management profesionist al instanţelor: "Dacă se doreşte, un proces se judecă repede. Şi vă pot da exemplul dosarelor «Mineriadei» din 13-15 iunie 1990.
VOINȚĂ. Antonie Popescu își
aduce aminte de procese care s-au judecat în timp reco
Atunci s-au dat termene extrem de scu