În data de 21 iulie a.c. a intrat în vigoare Directiva 2011/61/UE privind administratorii fondurilor de investiţii alternative.
Directiva stabileşte normele ce ţin de autorizarea, desfăşurarea şi transparenţa activităţii administratorilor de fonduri de investiţii alternative (AFIA) care gestionează şi/sau distribuie acţiuni sau unităţi ale unor fonduri de investiţii alternative în Uniune.
Documentul precizează că administratorii de fonduri de investiţii alternative (AFIA) sunt responsabili de administrarea unui volum important de active investite în Uniune, răspund pentru o parte importantă a tranzacţiilor cu instrumente financiare pe pieţe şi pot exercita o influenţă semnificativă asupra pieţelor şi societăţilor în care investesc.
Scopul acestei directive este de a stabili cerinţe comune de autorizare şi de supraveghere a AFIA, astfel încât să existe o abordare coerentă a riscurilor şi a impactului lor asupra investitorilor şi pieţelor din Uniunea Europeană.
De asemenea, directiva vine cu prevederi care să asigure o piaţă internă pentru administratorii de fonduri de investiţii alternative şi un cadru de reglementare şi supraveghere armonizat şi riguros.
Noile reglementări se aplică doar entităţilor care au ca obiect principal de activitate administrarea fondurilor de investiţii alternative şi care atrag fonduri de la investitori în vederea plasării acestora pe baza unei politici de investiţii adecvate.
Prezenta directivă nu se aplică AFIA care administrează unul sau mai multe organisme de plasament colectiv (FIA), ai căror unici investitori sunt AFIA, societăţile-mamă sau sucursalele AFIA sau alte sucursale ale acestor societăţi-mamă, cu condiţia ca niciunul dintre aceşti investitori să nu fie el însuşi un FIA, se arată în articolul 3 al documentului.
Documentul statuează că, pentru a-